12/11/2010

Skanu ir sveika - Trinta morkų ir apelsinų sriuba

Ingredientai:

6 - 8 vidutinio dydžio morkos, nuluptos ir susmulkintos,
1 svogūnas, nuluptas, susmulkintas,
1 apelsinas, nutarkuotos žievelės,
200 ml. apelsinų sulčių,
žiupsnelis druskos ir pipirų,
1/2 arbat. šaukšt. cukraus
1 l. daržovių sultinio,

Paruošimas:

Daržovių sultinį užvirinkite. Sudėkite morkas ir svogūnus. Virkite 30 - 40 min, kol morkos taps labai minkštos. Nuimkite sriubą nuo ugnies ir leiskite truputį ataušti.

Suberkite apelsinų žieveles ir cukrų. Tada sriubą sutrinkite mikseryje arba rankiniu blenderiu.

Supilkite apelsinų sultis. Paragaukite ir pridėkite druskos su pipirais.

Patiekite šiltą arba šaltą.

Skanaus!

10/11/2010

Šokoladas - Dievų maistas

Šokoladas pagamintas iš kakavos pupelių, kurios auga ant medžio vadinamo kakavmedžiu. Lotyniškai šis medis vadinamas "Theobroma Cacao" - išvertus tai reiškia "Dievų maistas". Šokoladas toks populiarus šiandien dėl kelių priežaščių:
  • 1828 metais Olandijos chemikas, Johannes Van Houten, išrado būdą atskirti riebalus iš kakavos pupelių (atskirti kakavos sviestą nuo kakavos miltelių). Kakavos milteliai buvo kartaus skonio, tačiau buvo iškarto pastebėta, kad pridėjus cukraus ir medaus, sumaišius miltelius su vandeniu gaunasi pasakiško skonio gėrimas.
  • 1847 metais Anglijoje jau buvo pagaminta pirma šokolado plytelė. Vėliau buvo pradėta masinė komercinė šokolado gamyba.
  • 1875 metais Šveicaras Daniel Peters taippat daug eksperimentavo su šokoladu ir atrado pirmąjį pienišką šokoladą. Jis pieno miltelius sumaišė su kakavos milteliais.

Europoje šokoladas atsidaro dėka keliautojo, jūreivio Kristupo Kolumbo. Tai jis savo kelionių metu atvežė šokoladą į Europą. Pirmieji šokolado ragavo karališkųjų šeimų atstovai. Jiems taip patiko, naujo saldumyno skonis, jog liepė savo pavaldiniam atgabenti šokolado formulę ir pradėti gaminti jų šalyje. Pirmieji, kurie pradėjo masinę šokolado gamybą buvo Ispanijos gyventojai. Jie pradėjo auginti kakavmedį ir visas medžiagas, kurių reikėjo šokoladui pagaminti. Tačiau už šalies sienų šokoladui plisti neleido patys ispanai. Manoma, kad "šokoladinė" paslaptis buvo išlaikyta apie 100 metų Ispanijoje.

Ispanų vienuoliai pasidalino šokolado gaminimo receptu su kaimyninių šalių vienuoliais. Mat tuo metu šokolado pupelės jau buvo plačiai naudotos kaip valiuta. Jomis buvo atsiskaitoma už nemažai prekių ir paslaugų. Šoklado receptui išėjus už Ispanijos ribų jo populiarumas buvo milžiniškas, žinia apie jį sklido kone šviesos greičiu.

"Šokoladinei" karštinei pasiekus Prancūziją, princas Luis XIV gavo dovanų dėžutę šokolado. Nuo tos dienos princas labai pamėgo šokoladą. Kadangi, Luis XIV buvo labai įtakingas ir gerbiamas monarchas šalyje, šokoladas tapo labai populiarus ne tik tarp aukštuomenės atstovų bet ir tarp paprastų šalies piliečių. Netgi slandė legenda, kad suėjus Luis XIV 72 metams, jis vis tiek užsiiminėjo meile su savo žmona du kartus per dieną.

Vėliau įvykiai rutuliojosi dar greičiau. Jau 1780 metais Barselonoje buvo sukurta pirmoji šokolado plytelė, ne žmogaus rankomis. Taip ir prasidėjo masinė gamyklinė sokolado gamyba. Jau 1800 metais buvo pastatytas pirmasis didelis fabrikas specialiai šokoladui gaminti. 1900 metais šveicarai pradėjo gaminti daugiausia šokolado pasaulyje. Jie atkreipė dėmesį į kokybę. Iki šių dienų šveicariškas šokoladas vadinamas vienas kokybiškiausių pasaulyje.

Šią dieną šokolado gamyba ir vartojimas tiesiog milžiniški. Vien JAV jo kasmet pagaminama už 8 milijardus dolerių, tai apie 1.3 milijardų kilogramų. Vidutinis JAV gyventojas kasmet suvalgo apie 5.5 kg šokolado. Tokios komercinės šventės kaip Šv.Valentino diena nebeįsivaizduojama be šokolado. Manoma, kad ateityje šokolado vartojimas augs dar labiau.

Gryną juodą šokoladą sudaro: 70 % ir daugiau Kakavmedžio sviesto bei masės, 29 % cukraus. vanilės ir daržovių antioksidanto Leticino.

Pienišką šokoladą sudaro: 40 % Kakavmedžio sviesto bei masės, 37 % cukraus, 20 % pieno miltelių, Laktozės, daržovių antioksidanto Leticino ir vanilės.

Baltąjį šokoladą sudaro: 49 % cukraus, 33 % Kakavmedžio sviesto, 18 % pieno miltelių, daržovių antioksidanto Leticino ir vanilės.

Skirtingi šokolado gamintojai naudoja skirtingas gaminimo formules. Tai tik apytiksliai dydžiai. Šiai dienai galime rasti labai daug šokolado priemaišų: razinos, vyšnios, kokoso riešutai ir tt. Taippat pats šokoladas (kaip ir kakava), plačiai naudojamas maisto gamyboje.

09/11/2010

Vištos kepenėlių ir apelsinų paštetas

Ingredientai:

100 g. sviesto (nesūraus geriausia),
1 nedidelis svogūnas, smulkiai susmulkintas,
1 česnako skiltelė, sutrinta,
250 g. vištos kepenėlių,
vieno apelsino tarkuotų žievelių,
1 valg. šaukšt. šviežių apelsino sulčių,
1 valg. šaukšt. brendžio

Paruošimas:

Pusę turimo sviesto ištirpinkite storo dugno puode. Suberkite svogūnus, kepinkite juos 6 - 8 min. kol suminkštės. Suberkite česnaką, toliau kepinkite apie1 min. Tada išimkite kepintus svogūnus ir česnakus ir pasidėkite dubenyje šalia.

Kepenėles nuplaukite šaltu vandeniu. Tada padėkite į koštuvą ir leiskite nuvarvėti vandeniui. Nusausintas kepenėles sudėkite į įkaitintą sviestą, kuriame anksčiau kepinote svogūnus su česnakais. Taippat suberkite apelsino žieveles. Kepkite 2 - 3 min. Kol kepenėlės paruduos iš išorės.

Supilkite brendį. Leiskite užvirti ir burbuliuoti 30 sek. Supilkite pakepintas kepenėles į dubenį kuriame yra kepinti svogūnai. Truputį ataušus, supilkite apelsino sultis, likusį sviestą. Tada visą mišinį supilkite į mikserį ir gerokai sumalkite (tai galite padaryti ir rankiniu blenderiu). Paragaukite ir pridėkite druskos ir pipirų, jei reikia.

Gautą paštetą sudėkite į formas ir patalpinkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Geriausia palikti nakčiai.

Skanaus!

08/11/2010

Kepti raudonieji pipirai (Prancūzijos virtuvė)

Ingredientai:

3 dideli raudonieji pipirai,
alyvuogių aliejus,
1 didelis raudonas svogūnas, nuluptas ir susmulkintas į 6 dalis,
pankolio galvutė, susmulkinta stambiai,
3 česnako skiltelės, sutrintos,
žiupsnelis druskos,
truputis juodųjų pipirų,
200 g. ožkos sūrio (galima ir mozarella),

Paruošimas:

Orkaitę įkaitinkite iki 120 C.

Pipirus perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes. Ištepkite kepimo skardą aliejumi ir sudėkite pipirus.

Svogūnus, pankolį ir česnakus sudėkite į dubenį, įpilkite šlakelį aliejaus. Pridėkite druskos, pipirų. Viską gerai išmaišykite. Tada pasigamintą mišinį sudėkite į pipirus. Šaukite juos į orkaitę ir kepkite 1 h 20 min.

Praėjus laikui, išimkite pipirus iš orkaitės. Padidinkite laipsnius iki 190 C. Sūrį sutarkuokite arba supjaustykite juostelėm ir sudėkite ant pipirų. Grąžinkite pipirus į orkaitę ir kepkite apie 5 min, kol sūris išsilydys.

Skanaus!

Kauno Dainavos turgui vieneri metukai

Lapkričio 6 d. Kauno Dainavos turgui suėjo vieneri metai. Ar girdėjote? Ar žinote? Ar buvote? Iš anksto perspėju, jog tai nėra komercinė reklama siekiant naudos. Pristatysiu kuo ypatingas vietinių labai jau pamėgtas turgelis.

Tik užėjus į Dainavos turgų iškart į akis krenta tvarka. Pirmame aukšte įsikūrę rūbų, gėlių bei kiti skyriai. Yra kelios kavinės. Taippat kirpykla. Tačiau viena vieta tikrai nestokoja dėmesio - tai kepyklėlė. Vietiniai žmonės žino, čia gausi kokybišką šviežią produktą. Kadangi beveik visi miltų gaminiai gaminami čia pat. Juk, labai malonu paimti į rankas dar šiltą ką tik iškeptą batoną ar duonos kepaliuką. Dar prieš keletą minučių tai tebuvo tešlos gabalas. Kepyklėlėje vyksta tikri stebuklai. Be to tik labai nedaug produkcijos yra atvežta iš kitų kepyklų. Kainos taippat "nesikandžioja".

Užlipus į antrąjį turgaus aukštą atsiveria visa gausybė maisto skyrių. Prieš akis iškyla prekystaliai nukrauti ekologiškais produktais. Galite gauti ekologiškai sveiko medaus, duonos, įvairiausių kepinių, ir tt. Jei siekiate gyventi sveikai, tai vieta į kurią atėję rasite tai ko ieškojote.

Toliau paėjus - mėsos skyrius. Mėsa čia atgabenama reguliariai iš įvairiausių Lietuvos kampelių: Kaišiadorių, Marijampolės, Kėdainių, Tauragės, Lekėčių bei vietovių. Daugumą atvykusios mėsos pardavėjai patys apdoroja (įspūdinga). Tai didelis privalumas, kadangi ieškant jums reikalingos mėsytės patiekalui jūs galite prieiti ir tiesiogiai pasikonsultuoti su pardavėju. Jis viską papasakos ir ras tai kas jums reikalinga, patars. Kaip jau minėjau, mėsos čia tikrai daug ir įvairios. Nuo šviežios vištienos iki rūkytos dešros. Ir kas svarbiausia, viskas pagaminta ir išauginta Lietuvoje!

Kiek tolėliau yra pieno produktų skyrius. Jame taippat pasirinkimas labai platus. Grietinė, grietinėlė. pilstomas jogurtas, sūriai bei kiti produktai visada švieži. Pardavėjai garantuoja kokybę.

Koks gi turgus būna be daržovių? Dainavos turguje yra nemažas daržovių skyrius. Jame visada būna daug klientų. Kažkas renkasi apelsinus. Kažkas klausia kokia cukinijų kaina. Kitoje pusėje vaikelis prašo mamos nupirkti bananų kekę. Produktų kokybė ir vėl gan aukštos kokybės.

Ir paskutinis, tačiau toli gražu ne blogiausias - žuvies skyrius. Jame rasite įvairiausių lietuvių mėgstamų žuvų (gyvų, rūkytų, žuvies filė ir tt.), tokių kaip menkė, plekšnės, unguriai, skorpionžuvė... Tačiau kas nuostabiausia, kad čia yra ir žuvies iš tolimesnių kraštų. Todėl jei sumanėte pasigaminti kokį žuvies patiekaliuką verta čia užsukti.

Praėjusį šeštadienį čia grojo muzika. Buvo valgomas tortas skirtas specialiai Dainavos turgaus gimtadieniui. Nuostabu, kad dar yra tokių "unikalių" vietų, kuriose nusipirksite tai kas pagaminta, išauginta Lietuvoje. Bus šviežia ir skanu. Linkiu Dainavos turgaus kolektyvui sėkmės ir ilgų gyvavimo metų!

Kviečiu jus užsukti ir patiems pamatyti apie ką aš kalbėjau.

07/11/2010

Kas gi tie "Noodles"?

"Noodles" (lietuviškai tariasi nūdls) - tai makaronai, kurie pagaminti iš miltų ir vandens, kartais dar dedama kiaušinių. Jie supjaustyti plonom juostelėm (paprastai plonesni nei itališki makaronai). Jų būna įvairių ilgių ir storių, būna džiovinti arba šviežiai gaminti, taippat gaminama iš įvairių tipų miltų. Dažniausiai jie naudojami Tolimųjų Rytų virtuvėse iš kur ir yra kilę. Manoma kad šių makaronų tipas kilo iš Kinijos. Manoma, kad pirmieji rytietiški makaronai buvo pagaminti prieš 4000 metų. Tačiau Italijoje iki šių dienų kyla ginčai dėl kilmės. Mat italai teigia jog "Noodles" kilo iš Italijos. Rašytiniai itoriniai šaltiniai teigia kitą versiją. "Noodles" vis dėlto pirmą kartą buvo pagaminti senovės Kinijoje. Keliaudamas Markas Polas (Marco Polo), juos atvežė iš Kinijos į Italiją.

Kaip jau minėjau, "Noodles" gaminama iš įvairių miltų. Gan populiarūs šių makaronų gamybai yra ryžių miltai. Juk, Azijos regiono pagrindinis krakmolingas produktas yra ryžiai. Įvairių Azijos regionų pagaminti "Noodles" būna skirtingi, pridedama ir kitų ingredientų. Tokių kaip kvietiniai miltai, maltos gilės, malti grikiai ir tt.

"Noodles" makaronų panaudojimas labai platus. Juos galima kepinti bei virinti. Juk dauguma mūsų jau žinome Tolimųjų Rytų nepakartojamą skonį kepintos mėsos, su trupučiu prieskonių, keli lašeliai sojos padažo, ir aišku "Noodles" makaronų. Ką jau bekalbėti apie skaniąsias azijietiškas sriubas, kurios taippat būna įvairios: aštrios, saldžios, saldžiarūgštės ir tt. Šiandien jums pateiksiu vieną žymesnių Kiniškos virtuvės patiekalų pavadinimu "Chow mein". Kviečiu dar kartą paragauti truputėlį Tolimųjų Rytų....

"Chow mein"

Ingredientai:

250 g. "Noodles" makaronų,
2 valg. šaukšt. sezamo aliejaus,
100 g. vištienos, susmulkintos gabalėliais,
4 - 6 skiltelės česnakų, smulkiai susmulkinti,
50 g. Parmos kumpio (galima ir paprasto kumpio), smulkiai susmulkinto,
4 valg. šaukšt. sojos padažo,
1 valg. šaukšt. sauso vyno,
druskos,
pipirų,
cukraus,
3 valg. šaukšt. smulkintų svogūnų laiškų,

Marinatui:

2 arbat. šaukšt. sojos padažo,
2 arbat. šaukšt. sauso vyno,
1 arbat. šaukšt. sezamų aliejaus,
truputis druskos,
truputis pipirų,

Paruošimas:

Išvirkite "Noodles" makaronus vandenyje. Nusausinkite ir apšlakstykite trupučiu sezamų aliejaus.

Dubenyje sumaišykite sojos visus marinato ingredientus ir sudėkite vištieną. Gerai išmaišykite ir ją marinuokite 30 - 40 min.

Gerokai įkaitinkite sezamų aliejų keptuvėje (geriausia čia tinka gaubta keptuvė).
Sudėkite vištieną kepti. Kepinkite 3 - 4 min. Tada suberkite pakepintą vištieną į lėkštę.

Tada supilkite likusį sezamų aliejų ir pakepinkite česnakus ir kumpį. Apie minutę.
Pridėkite virtus "Noodles", sojos padažą, sausą vyną, žiupsnelį druskos, pipirų, cukraus. Išmaišykite ir suberkite smulkintus svogūnus.

Vištieną taippat supilkite į jau kepamus "Noodles" su prieskoniais. Toliau kepinkite 3 - 4 min. Įsitikinkite, kad vištiena tikrai iškepus.

Patiekite šiltą, kartu su sojos padažu.

Skanaus!