05/11/2010
Santūriai šurmuliuojanti "Baltshop Balthotel Baltgastro 2010"
Lapkričio 4 - 6 dienomis Vilniaus "Litexpo" rūmuose vyko paroda "Baltshop Balthotel Baltgastro 2010", joje apsilankiau ir aš. Parodoje buvo gausu firmų, kurios siūlė įvairią savo produkciją. Nuo duonos kepaliuko iki brendžio butelio, nuo modernios kėdės barui iki konvekcinės orkaitės. Viešbučių atstovai ieškojo naujovių ir kontaktų stenduose skirtuose specialiai jiems. Sutikome ir svečių iš Lenkijos, Italijos, Ukrainos, bei kitų šalių. Jie siūlė savo produkciją ar gamino. Mano dėmesį pirmiausia patraukė aprangos virtuvei. Mat Anglijoje (kurioje gyvenu) ir Lietuvoje virtuvės aprangų "mados" truputį skiriasi. Maloniai nustebau! Lietuviškos aprangos labai gražios, stilingos, kokybiškai pasiūtos ir labai nebrangios. Negalėjau atsispirti ir nusipirkau vieną. Būčiau ir daugiau nusipirkęs, tačiau aprangos buvo skirtos parodos lankytojams, demonstracijai.
Tuo tarpu kitame paviljone vyko veiksmas. Geriausi Lietuvos virėjai ir virėjos tapo teisėjais ir turejo spręsti, kas yra geriausias šalies jaunasis virėjas. Kova buvo tikrai įnirtinga. Jaunieji virėjai turėjo pagaminti pirmus patiekalus bei juos patiekti. Vėliau ir pagrindinius patiekalus. Na, ir aišku skanius saldžius desertus. Šios kovos buvo labai įdomios. Lietuvaičiai gamina aukšto lygio patiekalus ir patiekia juos tiesiog nuostabiai. Buvo ir tokių, kurie privertė mane tiesiog stabtelti ir gerokai įsižiureti. Kadangi tiesiog negalėjau atitraukti žvilgsnio. Manau ne vienas geriausias pasaulio restoranas įtraukęs tokį patiekalą į savo meniu, galetų juo didžiuotis. Sveikinimai jauniesiems lietuvos virėjams - bravo!
Vieni pagrindinių renginio organizatorių ir rėmėjų - Lietuvos Restoranu Vyriausiųjų Virėjų ir Konditerių Asociacija (LRVVK). Būtent LRVVK nariai buvo teisėjais ir akylai stebejo vykstančias virėjų varžybas. Man teko bendrauti ir su LRVVK atstovais. Tai labai draugiški šilti žmones, kurie labai gerai išmano savo darbą, yra kūrybingi ir planuoja labai šviesią ateitį. Savo ruoštu norėčiau nuoširdžiai padėkoti LRVVK už tokį nuostabų renginį.
31/10/2010
Kaip atskirti šviežius kiaušinius nuo pasenusių?
Kepant, verdant, ar kitaip naudojant kiaušinius dažnai patiekalo kokybei turi įtakos kiaušinių amžius. Šviežius kiaušinius naudoti geriausia. Tačiau kaip žinoti kike gi tiem kiaušiniams laiko? Juk juos dažniausiai pirkome parduotuvėje arba turguje?! Atskleisiu Jums paslaptį kaip sužinoti kiaušinių amžių! Pasiruošę?
Kiekviename kiaušinyje yra trys svarbios sudedamosios dalys: Trynys, Baltymas ir Oro tarpas. Būtent oro tarpas ir padės mum išsiaiškinti kiek kiaušiniams yra dienų. Viskas ko reikia tai permatomos stiklinės ir vandens joje. Patalpinkite nevirtą kiaušinį i stiklinę su vandeniu. Jei paskendęs kiaušinis atsiguls i visiškai horizontalią padėtį - tai labai šviežias kiaušinis ( 1 - 4 dienų). Jei kiaušinis nuskendęs, bus truputį pakilęs - jam apie savaitė laiko. Na, o jei kiaušinis atsistoja į visiškai vertikalią padėtį- tai senas kiaušinis. Vieninteliu atveju šis lengvas testas neveiks jei kiaušinyje yra labai mažas įtrūkimas arba skylutė. Tada kiaušinyje oro padaugeja daugiau. Kiaušinius derėtų sunaudoti per dvi savaites nuo to laiko kai jas padeda višta. Tačiau trijų savaičių kiaušinių jau nederėtų valgyti.
Visiems sėkmingų eksperimentų virtuveje,
Jūsų chef Andrejus.
Subscribe to:
Posts (Atom)