Virtuvės žinynas


Blanširavimas - tai daržovių nuplikymas karštu vandeniu arba garais, kad nepakistų spalva ir būtų minkštesnės. 


Musas (angl. mousse) - Prancūzų kilmės desertas. Pažodžiui išvertus reiškia putos. Deserto esmė yra gaminimo procese susidarę burbuliukai, kurie suteikia lengvą "orinį" skonį. Musas paprastai gaminamas iš kiaušinio ir grietinėlės pridedant kokį nors skonį (šokolado, braškių, ir pan.).  Pikantiškų musu yra vadinama sutrinta mėsa, labai panaši į paštetą. 

Sultana - baltosios vynuogės tipas, kuri būna be kauliukų. Sultanos paprastai būna Turkijos, Graikijos, Pietų Afrikos ar Irano kilmės. Džiovintos sultanos plačiai naudojamos kulinarijoje (įvairiems pyragams, padažams ir tt.).

Šartrezu (pagal Prancūzijos vietovės Chartreuse pavadinimą) šiuo atveju vadinamas taurės formos patiekalas iš žąsų kepenėlių, papuoštas daržovių „tvorele". Dabar šiuo įmantriu būdu patiekiami ir kiti užkandžiai, taip pat desertai: pavyzdžiui, ėrienos filė šartrezas, braškių šartrezas ir pan.