Parduotuvių lentynose gausu įvairiausių tipų makaronų (vamzdeliai, ilgieji „Spaghetti“, kriauklelės ir tt). Tačiau kokius gi makaronus rinktis gaminant vieną ar kitą patiekalą? Patarčiau jums rinktis pagal tai kokį padažą gaminsitės. Aišku, negalėčiau kategoriškai jums nurodyti kuris makaronų tipas yra tobuliausias su kuriuo padažu. Kiekvieno skonis juk skirtingas. Paminėsiu, kurie padažai dažniausiai naudojami su kuriais makaronais. Taippat aptarsime kaip gaminami makaronai, kokie jų pagrindiniai ingredientai.
Makaronus pasigaminti namuose yra lengva, bet kartu ir sunku. Galbūt jau žinote, kad makaronai gaminami iš Itališkų miltų (‘00‘ miltų), kiaušinių, alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos ir pipirų. Patys paprasčiausi makaronai gaminami dar paprasčiau: tik miltai ir kiaušiniai. Rodos paprasta, ar ne?
Imame 200 g. Itališkų ‘00‘ miltų, 2 vidutinio dydžio kiaušinius, 1 valgomajį šaukštą alyvuogių aliejaus, žiupsnelį druskos ir pipirų. Ant stalo iš miltų suformuojame šulinį. Į vidų įmušame kiaušinius, įpilame aliejaus, druskos ir pipirų. Iš lėto viską sumaišome. Pradžioje maišome viena ranka, kad šulinys neprakiurtų ir skystis esantis viduje neišbėgtų ant stalo. Tada gaunasi tešla. Jeigu tešla per skysta, pridedame miltų. Jei tešla per sausa įpilame šlakelį vandens. Masažuojame tešlą 5 – 7 min. Būtent ne minkome tešlą (kaip visi įpratę), tačiau ją tiesiog rūpestingai vienodais judesiais masažuojame. Uždengiame tešlą ir leidžiame jai „pailsėti“, kadangi po tokių įtemptų procedūdų ji pavargo ir jai reikia 30 min. pertraukėlės (jums ko gero taippat ne pro šalį pailsėti). Visi pailsėję grįžtame į virtuvę ir iškočiojame tešlą į ploną pailgą blyną. Tada makaronų gaminimo aparatu suformuojame norimos formos makaronus. Jei tokio „protingo“ aparato neturite nebėda. Tiesiog supjaustykite viską peiliu. Aišku nesigaus tokie tolygūs ir gražūs makaronai, kaip su mašinėle, tačiau skonis nuo to nei kiek nenukenčia. Susipjaustę makaronus į formas leidžiame jiem apdžiūti, apie 15 min. Štai ir turime pasigaminę šiek tiek šviežių makaronų namie.
Makaronų virimo laikas labai skiriasi. Šviežiai namie gaminti makaronai virs žymiai trumpiau nei pirkti prekyvos centre. Skoniai taippat labai skirsis. Aš už tuos kuriuos patys pasigaminome. Nors, esu sutikęs asmenį, kuriam pirktiniai makaronai yra skanesni. Nepamirškite verdant makaronus įpilti truputį aliejaus, tai apsaugos makaronus nuo sulipimo vieni su kitais. Taippat įmeskite į puodą šiek tiek druskos, tai duos papildomo skonio.
Ar žinote kodėl kai kurie makaronai būna spalvoti? Jei žinote, galite šį skyrių praleisti. Jei ne – atskleidžiu paslaptį.
Rausvi makaronai – pridėta pomidorų tyrės. Jos galite pridėti, kai maišote miltus su kiaušiniais ir aliejumi.
Ryškiai raudoni makaronai – pridėta virtų tarkuotų burokėlių. Įdėkite truputį tarkuotų burokėlių kai maišote miltus su kiaušiniais ir aliejumi.
Ryškiai geltoni makaronai – įdėta Safrono. Safroną ištirpinkite truputėlyje vandens. Tada sumaišykite su kiaušiniu ir įmaišykite su miltais ir aliejumi.
Žali makaronai – įdėta špinatų arba kitų žolelių. Du būdai: smulkiai susmulkintas žoleles dedate maišant miltus su kiaušiniais ir aliejumi. Arba verdant makaronus įdedate ir žolelių. Pirmu būdu žalia spalva būna daug ryškesnė.
Juodai mėlyna (tamsiai mėlyna) – pridėta aštuonkojo mėlynųjų dažų. Sumaišykite paplaktą kiaušinį su aštuonkojo dažais ir tada maišykite miltus su kiaušiniais ir aliejumi.
Namie pagaminti makaronai iš kvietinių miltų ir kiaušinių yra Šiaurės Italijos paveldas. Būtent tame regione pradėti gaminti pirmi paprasčiausi makaronai iš šių dviejų ingredientų. Šiaurės Italijos regione labai mėgstami padažai su Parmezano sūriu, mėsa, pienu ar grietinėle.
„Spaghetti“ – ilgieji makaronai kilę iš kito Italijos regiono (Pietinės dalies) – Neaoplio. Patys italai taiko labai paprastą makaronų panaudojimo taisyklę: makaronai, kurie yra trumpų, mažų formų („Penne“, „Fussili“, tt.) naudojami riebiuose patiekaluose su mėsa. Ilgi makaronai („Spaghetti“, „Linguine“ ir tt.) naudojami su „lengvesniais“ patiekalais, tokiais kaip daržovių kepiniai, žuvis ir pan. Tiršti sotūs padažai užpilti ant tokių makaronų kaip „Penne“, vamzdeliai, patenka į vamzdelių vidų ir tarsi „įsigeria“ į vidų. Tačiau galutinį skonio verdiktą palieku jums. Eksperimentuokite ir atraskite tai kas jums skanu!
04/12/2010
30/11/2010
Imbieriniai sausainiai
Ingredientai:
175 g. miltų,
75 g. cukraus (balto),
175 g. sviesto,
75 g. manų kruopų,
1 arbat. šaukšt. malto imbiero,
1 valg. šaukšt. rudojo cukraus,
Paruošimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Kepimo skardą ištepkite sviestu.
Sumaišykite miltus, sviestą, manų kruopas ir maltą imbierą. Sumaišius gausis sausainių tešla.
Padalinkite tešlą į sausainių formas ir ant viršaus pabarstykite ruduoju cukrumi.
Šaukite į orkaitę ir kepkite 30 - 40 min. kol viršus taps rudas (ir vidus iškeps).
Iškepus leiskite sausainiams truputį atvėsti kambario temperatūroje.
Skanaus!
175 g. miltų,
75 g. cukraus (balto),
175 g. sviesto,
75 g. manų kruopų,
1 arbat. šaukšt. malto imbiero,
1 valg. šaukšt. rudojo cukraus,
Paruošimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Kepimo skardą ištepkite sviestu.
Sumaišykite miltus, sviestą, manų kruopas ir maltą imbierą. Sumaišius gausis sausainių tešla.
Padalinkite tešlą į sausainių formas ir ant viršaus pabarstykite ruduoju cukrumi.
Šaukite į orkaitę ir kepkite 30 - 40 min. kol viršus taps rudas (ir vidus iškeps).
Iškepus leiskite sausainiams truputį atvėsti kambario temperatūroje.
Skanaus!
Subscribe to:
Posts (Atom)