25/11/2010

Naminis vištienos sultinys

Šiais laikais labai paprasta pasigaminti sultinį, t.y. nusiperki sultinio kubelių ar košelės, užpili verdančiu vandeniu ir baigta. Tai lengva, greita, nebrangu ir gana skanu. Šiandien pateiksiu receptą kaip apsieiti be pirktinio sultinio. Tai ypač naudinga kai turite vištienos, jautienos ar kitų produktų likučių. Iš jų nesunkiai pasigaminsite skanų sultinį namuose.

"Naminis vištienos sultinys"

Ingredientai:

1 - 1.5 l. karšto vandens,
apie 1.5 kg. vištos kaulų (gali būti ir visas vištos karkasas),
200 g. svogūnų,
200 g. saliero,
150 g. porų,
100 g. morkų,
keli lauro lapeliai,
truputis petražolių (gali būti ir nesmulkintos),
juodųjų nemaltų pipirų,
truputis druskos
2 arbat. šaukšt. aliejaus,
2 - 3 skiltelės česnako,

Paruošimas:

1) Visas turimas daržoves susmulkinkite jums priimtinais dydžiais (nebūtinai smulkiai). Paimkite nepridegančio dugno puodą. Įpilkite aliejų ir sudėkite vištos kaulus bei visas daržoves. Kepinkite 3 - 5 min, ant didelės ugnies. Nuolat maišykite.

2) Supilkite karštą vandenį į kepintas daržoves ir vištieną. Sumažinkite ugnį ir virinkite sultinį apie 2 val. Tai yra skanaus sultinio paslaptis. Sultinys turi būti verdama labai lėtai, kad ingredientų skoniai gerai susimaišytų.

3) Viršuje susidarys šiek tiek "nešvarių" putų, jas šaukštu nugriebkite. Tada koštuvu perkoškite sultinį. Paragaukite ir jei reikia pridėkite druskos.

Sultinys dažnai verdamas iš ingredientų, kurie liko nuo kitų patiekalų. Pvz. jei liko dalis morkų, vištos ar kitos mėsos kaulai, petražolių koteliai ir pan. Norint išvirti jautienos ar kitą sultinį tereikia sekti pagal receptą ir pakeisti vištos kauliukus tuo ingredientu kuriuo norite.

Sėkmės eksperimentuojant.
Skanaus!

23/11/2010

Eklerai (éclair) - Truputis tobulybės

Eklerai su kremu ir šokolado padažu

Ingredientai:

Eklerams:
150 g. sviesto,
225 ml. vandens,
225 g. miltų (galite daugiau, pabarstymui),
6 kiaušiniai,
žiupsnelis druskos,
300 ml. neriebios grietinės,



Padažui:

100 g. cukraus,
100 ml. vandens,
50 g. juodo gryno šokolado, susmulkintas gabaliukais,
25 g. sviesto,

Kremui:

200 - 250 ml. neriebios grietinės,
2 valg. šaukšt. cukraus,
1/2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto

Paruošimas:

Eklerams. Vandenį supilkite į puodą. Įdėkite sviestą ir užvirinkite vandenį.
Užvirus vandeniui su sviestu, nuimkite puodą nuo ugnies. Supilkite miltus. Gerokai išmaišykite, kad gautūsi vientisa skystoka masė (masė turi nelipti prie puodo kraštų).

Sumuškite kiaušinius vieną po kito į masę, nuolat maišydami. Įberkite žiupsnelį druskos.
Masę sudėkite į kulinarinį maišą ir leiskite truputį ataušti, 1 - 2 min. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C.

Ant kepimo skardos patieskite kepimo popierių. Kulinariniu maišu suformuokite eklerus. Tik atminkite, eklerai orkaitėje padidės beveik dvigubai. Todėl padarykite tarpus tarp vienas kito.

Šaukite eklerus į orkaitę ir kepkite 30 - 40 min. Tol kol taps tvirti (ir viduje).
Iškepus, padėkite, kad atvėstų.

Kremui. Dubenyje išplakite grietinę, cukrų ir vanilę. Plakite tol kol susiformuos standus kremas.
Eklero apačioje padarykite nedidelę skylutę ir kulinariniu maišeliu įleiskite kremą į eklerą. Taip kartokite su visais eklerais.

Šokoladiniui padažui. Vandenį ir sukrų supilkite į nedidelį puodą. Virinkite 4 - 5 min, kol cukrus ištirps ir taps tirštu sirupu. Tada suberkite šokoladą ir sviestą. Gerai viską išmaišykite. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite ataušti 1 - 2 min. Padažą užpilkite ant eklerų ir patiekite juos.

Skanaus!

21/11/2010

Čili pipirai


Manoma, kad aštrieji čili pipirai jau nuo seno augo Pietų Amerikoje. Jie augdavo niekieno neprižiūrimi, laukiniai. Buvo rasti įrodymai. kad jau 7000 m. Pr.Kr. pradėta čili pipirus auginti ir prižiūrėti.

Atėjus XV a., kai Portugalijos ir Ispanijos jūreiviai atrado Ameriką, buvo susipažinta ir su šiais aitriaisiais pipirais. Jie parplukdė džiovintų ir šviežių pipirų į savo gimtąsias šalis. Europiečiams taip patiko čili pipirai, jog jie išplito žaibiškai. Čili pipirais dažnai keisdavo juoduosius pipirus, mat jų aštrus skonis truputį primindavo juodųjų pipirų skonį. Be to buvo pastebėta, kad išdžiovinus pipirus jų aštrumas mažai sumažėja. Tai labai įtakojo greitą šio prieskonio plitimą. Pirkliai prekiaudami keisdavosi prekėmis, prieskoniai tuo metu buvo ypatingai populiarūs (ypač džiovinti).

Europos klimatas puikiai tiko čili pipirams augti. Portugalai anksčiau nei ispanai pradėjo masinį pipirų auginimą. Vėliau jūriniais keliais prieskoniai keliavo po visą pasaulį skersai ir išilgai. Dabar dažnai yra sakoma., kad Tolimųjų Rytų virtuvė yra aštresnio skonio nei vakarų. Tačiau istoriškai nagrinėjant yra atvirkščiai. Pipirai, kaip ir aštrūs patiekalai atkeliavo iš vakarų į rytus. Tai puikiai pastebima nagrinėjant vakariečių ir rytiečių senovės receptus.

Kokia ten bebūtų tiesa, šiandien mes turime puikų šansą mėgautis įvairiais čili pipirais: šviežiais, maltais, džiovintais ir tt. Mano virtuvėje šiandien "Vištiena su medumi ir aštriaisiais čili pipirais".

Vištiena su medumi ir čili pipirais

Ingredientai:

4 vištos krūtinėlės, susmulkintos (kubeliais, ar išilgai),
2 cm. imbiero, smulkiai susmulkintas,
1 čili pipiras. smulkiai susmulkintas,
2 - 3 valg. šaukšt. medaus,
1 valg. šaukšt. krakmolo sumaišyto su 2 valg. šaukšt. vandens,
1/2 valg. šaukšt. čili padažo,
vienos citrinos sulčių,
2 valg. šaukšt. sojos padažo,
3 svogūnų laiškai, susmulkinti,
truputis aliejaus,
druskos,
pipirų

Paruošimas:

Vištieną pakepinkite aliejuje su imbieru, čili pipiru, 3 - 5 min. Tada suberkite svogūnų laiškus.
Įpilkite čili padažą, sojos padažą, medų, citrinos sultis ir viską gerokai išmaišykite. Toliau kepinkite 3 - 5 min. Patikrinkite ar vištiena iškepus, paragaukite ir pridėkite jei reikia druskos su pipirais.

Iškepus vištienai ją išimkite ir pasidėkite šalimais. Tuo tarpu pasigaminsime padažą: į likusį skystį nuo vištienos supilkite krakmolą su vandeniu. Padažą pavirinkite tol kol sutirštės.

Patiekite vištieną kartu su padažu.

Skanaus!