21/11/2010

Čili pipirai


Manoma, kad aštrieji čili pipirai jau nuo seno augo Pietų Amerikoje. Jie augdavo niekieno neprižiūrimi, laukiniai. Buvo rasti įrodymai. kad jau 7000 m. Pr.Kr. pradėta čili pipirus auginti ir prižiūrėti.

Atėjus XV a., kai Portugalijos ir Ispanijos jūreiviai atrado Ameriką, buvo susipažinta ir su šiais aitriaisiais pipirais. Jie parplukdė džiovintų ir šviežių pipirų į savo gimtąsias šalis. Europiečiams taip patiko čili pipirai, jog jie išplito žaibiškai. Čili pipirais dažnai keisdavo juoduosius pipirus, mat jų aštrus skonis truputį primindavo juodųjų pipirų skonį. Be to buvo pastebėta, kad išdžiovinus pipirus jų aštrumas mažai sumažėja. Tai labai įtakojo greitą šio prieskonio plitimą. Pirkliai prekiaudami keisdavosi prekėmis, prieskoniai tuo metu buvo ypatingai populiarūs (ypač džiovinti).

Europos klimatas puikiai tiko čili pipirams augti. Portugalai anksčiau nei ispanai pradėjo masinį pipirų auginimą. Vėliau jūriniais keliais prieskoniai keliavo po visą pasaulį skersai ir išilgai. Dabar dažnai yra sakoma., kad Tolimųjų Rytų virtuvė yra aštresnio skonio nei vakarų. Tačiau istoriškai nagrinėjant yra atvirkščiai. Pipirai, kaip ir aštrūs patiekalai atkeliavo iš vakarų į rytus. Tai puikiai pastebima nagrinėjant vakariečių ir rytiečių senovės receptus.

Kokia ten bebūtų tiesa, šiandien mes turime puikų šansą mėgautis įvairiais čili pipirais: šviežiais, maltais, džiovintais ir tt. Mano virtuvėje šiandien "Vištiena su medumi ir aštriaisiais čili pipirais".

Vištiena su medumi ir čili pipirais

Ingredientai:

4 vištos krūtinėlės, susmulkintos (kubeliais, ar išilgai),
2 cm. imbiero, smulkiai susmulkintas,
1 čili pipiras. smulkiai susmulkintas,
2 - 3 valg. šaukšt. medaus,
1 valg. šaukšt. krakmolo sumaišyto su 2 valg. šaukšt. vandens,
1/2 valg. šaukšt. čili padažo,
vienos citrinos sulčių,
2 valg. šaukšt. sojos padažo,
3 svogūnų laiškai, susmulkinti,
truputis aliejaus,
druskos,
pipirų

Paruošimas:

Vištieną pakepinkite aliejuje su imbieru, čili pipiru, 3 - 5 min. Tada suberkite svogūnų laiškus.
Įpilkite čili padažą, sojos padažą, medų, citrinos sultis ir viską gerokai išmaišykite. Toliau kepinkite 3 - 5 min. Patikrinkite ar vištiena iškepus, paragaukite ir pridėkite jei reikia druskos su pipirais.

Iškepus vištienai ją išimkite ir pasidėkite šalimais. Tuo tarpu pasigaminsime padažą: į likusį skystį nuo vištienos supilkite krakmolą su vandeniu. Padažą pavirinkite tol kol sutirštės.

Patiekite vištieną kartu su padažu.

Skanaus!

No comments:

Post a Comment