07/11/2010

Kas gi tie "Noodles"?

"Noodles" (lietuviškai tariasi nūdls) - tai makaronai, kurie pagaminti iš miltų ir vandens, kartais dar dedama kiaušinių. Jie supjaustyti plonom juostelėm (paprastai plonesni nei itališki makaronai). Jų būna įvairių ilgių ir storių, būna džiovinti arba šviežiai gaminti, taippat gaminama iš įvairių tipų miltų. Dažniausiai jie naudojami Tolimųjų Rytų virtuvėse iš kur ir yra kilę. Manoma kad šių makaronų tipas kilo iš Kinijos. Manoma, kad pirmieji rytietiški makaronai buvo pagaminti prieš 4000 metų. Tačiau Italijoje iki šių dienų kyla ginčai dėl kilmės. Mat italai teigia jog "Noodles" kilo iš Italijos. Rašytiniai itoriniai šaltiniai teigia kitą versiją. "Noodles" vis dėlto pirmą kartą buvo pagaminti senovės Kinijoje. Keliaudamas Markas Polas (Marco Polo), juos atvežė iš Kinijos į Italiją.

Kaip jau minėjau, "Noodles" gaminama iš įvairių miltų. Gan populiarūs šių makaronų gamybai yra ryžių miltai. Juk, Azijos regiono pagrindinis krakmolingas produktas yra ryžiai. Įvairių Azijos regionų pagaminti "Noodles" būna skirtingi, pridedama ir kitų ingredientų. Tokių kaip kvietiniai miltai, maltos gilės, malti grikiai ir tt.

"Noodles" makaronų panaudojimas labai platus. Juos galima kepinti bei virinti. Juk dauguma mūsų jau žinome Tolimųjų Rytų nepakartojamą skonį kepintos mėsos, su trupučiu prieskonių, keli lašeliai sojos padažo, ir aišku "Noodles" makaronų. Ką jau bekalbėti apie skaniąsias azijietiškas sriubas, kurios taippat būna įvairios: aštrios, saldžios, saldžiarūgštės ir tt. Šiandien jums pateiksiu vieną žymesnių Kiniškos virtuvės patiekalų pavadinimu "Chow mein". Kviečiu dar kartą paragauti truputėlį Tolimųjų Rytų....

"Chow mein"

Ingredientai:

250 g. "Noodles" makaronų,
2 valg. šaukšt. sezamo aliejaus,
100 g. vištienos, susmulkintos gabalėliais,
4 - 6 skiltelės česnakų, smulkiai susmulkinti,
50 g. Parmos kumpio (galima ir paprasto kumpio), smulkiai susmulkinto,
4 valg. šaukšt. sojos padažo,
1 valg. šaukšt. sauso vyno,
druskos,
pipirų,
cukraus,
3 valg. šaukšt. smulkintų svogūnų laiškų,

Marinatui:

2 arbat. šaukšt. sojos padažo,
2 arbat. šaukšt. sauso vyno,
1 arbat. šaukšt. sezamų aliejaus,
truputis druskos,
truputis pipirų,

Paruošimas:

Išvirkite "Noodles" makaronus vandenyje. Nusausinkite ir apšlakstykite trupučiu sezamų aliejaus.

Dubenyje sumaišykite sojos visus marinato ingredientus ir sudėkite vištieną. Gerai išmaišykite ir ją marinuokite 30 - 40 min.

Gerokai įkaitinkite sezamų aliejų keptuvėje (geriausia čia tinka gaubta keptuvė).
Sudėkite vištieną kepti. Kepinkite 3 - 4 min. Tada suberkite pakepintą vištieną į lėkštę.

Tada supilkite likusį sezamų aliejų ir pakepinkite česnakus ir kumpį. Apie minutę.
Pridėkite virtus "Noodles", sojos padažą, sausą vyną, žiupsnelį druskos, pipirų, cukraus. Išmaišykite ir suberkite smulkintus svogūnus.

Vištieną taippat supilkite į jau kepamus "Noodles" su prieskoniais. Toliau kepinkite 3 - 4 min. Įsitikinkite, kad vištiena tikrai iškepus.

Patiekite šiltą, kartu su sojos padažu.

Skanaus!

1 comment:

  1. Kur Lietuvoje galima nusipirkti šviežių kiniškų makaronų? Nes Rimi teko matyti tik džiovintų, kurių skonis šiek tiek kitoks..

    ReplyDelete