14/11/2010

Creme Brulee - Nepamirštama klasika iš Prancūzijos

Creme Brulee (Krem briulė) - desertas kilęs iš Prancūzijos. Dėl jo kilmės linkę pasiginčyti ispanai ir anglai. Kadangi panašaus tipo desertai Ispanijoje ir Anglijoje jau buvo gaminami kelis šimtemečius. Ispanijoje šis desertas net turi kitą pavadinimą: "Crema Catalana". Tuo tarpu Anglijoje jį vadino "degintu kremu". Visgi seniausi rašytiniai šaltiniai rodo, kad Creme Brulee pirmi ragavo ir juo mėgavosi Prancūzijos gyventojai.

Šiandien pateikiu paprastą klasikinį šio nuostabaus deserto receptuką. 5 žingsneliai iki dangaus!

Creme Brulee

Ingredientai:

8 kiaušinio tryniai,
1/3 stiklinės cukraus,
2 stiklinės neriebios grietinės (tinka ir grietinėlė),
1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto,
1/4 stiklinės, cukraus (karamelizavimui ant viršaus)

Paruošimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 150 C.

Dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius su cukrumi (1/3 stiklinės). Maišykite tol kol cukrus visai ištirps. Supilkite grietinę ir vanilės ekstraktą. Toliau viską maišykite, kol gerai išsimaišys. Jei susidarys burbulai ar putos ant viršaus, juos būtinai nugriebkite.

Gautą mišinį padalinkite į 6 lygius keramikinius ar molinius indelius. Paimkite gilų padėklą ir jį pripilkite šilto vandens. Tada sudėkite indelius su Creme Brulee. Vanduo turi apsemti apie pusę indukų (galima ir šiek tiek daugiau). Įdėkite į orkaitę ir su vandens "vonia" kepkite apie 60 min. Kol pajudinus indelį su Creme Brulee jis bus nebe skysto pavidalo.

Tada išimkite Creme Brulee su vandens vonia ir padėkite atvėsti. Leiskite vėsto kartu su vandeniu - iš lėto. Atvėsus sudėkite į šaldytuvą mažiauiai 2 valandoms. Geriau jei paliksite per naktį.

Prieš petiekiant ant kiekvieno indelio Creme Brulee užberkite apie 1 arbat. šaukšt. cukraus. Cukrų ištirpinkite po griliumi ar ugnies žiebtuvėliu (spec. virtuvinis įrankis). Karamelizuokite cukrų kol pradės juoduoti.

Patiekiant leiskite kelias akimirkas cukrui atvėsti.

Skanaus!

1 comment:

  1. cukru galima suberti baigiant kepti kremui, jis puikiai issilydo orkaiteje

    ReplyDelete