Kiekvienas Graikijos gyventojas žino kaip pagaminti lengvą, skanią ir traškią duoną vadinamą "Psomi". Ši duona visada buvo svarbi graikams. Jos suvalgoma taippat labai daug. Tarptautinio statistikos biuro duomenimis keleri metai atgal Graikijoje buvo suvartojama apie 125 g. "Psomi" duonos vienam gyventojui. Tuo tarpu kitose Europos valstybėse šis skaičius buvo vidutiniškai 30 g. vienam gyventojui.
Duonos gaminimas Graikijoje - gili tradicija, siekianti jau Antikos laikus. Tai būtent graikai pirmieji pradėjo iš duonos formuoti įvairias formas ir skonius. Pabandykite ir jūs pasigaminti šios tradicinės graikiškos kvapnios šviežios duonos.
Graikiška duona - "Psomi"
Ingredientai:
4 stiklinės miltų,
1.5 stiklinės šilto vandens,
1 valg. šaukšt. mielių,
2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus,
2 arbat. šaukšt. druskos,
1 arbat. šaukšt. cukraus,
truputis sezamo sėklų (nėra būtina)
Paruošimas:
Ištirpinkite mieles šiltame vandenyje. Dubenyje sumaišykite 1.5 stiklinės miltų, druską, cukrų, aliejų ir ištirpintas mieles su vandeniu. Uždenkite rankšuolščiu ir palikite 30 min. (turi truputį iškilti).
Pridėkite 1.5 stiklinės miltų ir maišykite rankom. Susiformuos klampi drėgna tešla. Pabarstykite stalą likusiais miltais ir išėmę tešlą iš dubens ją kočiokite ant stalo. Minkykite tol kol nelips prie rankų (10 - 15 min.).
Suformuokite du duonos kepaliukus. Padėkite juos ant pabarstyto miltais nepridegančio padėklo.
Vėl uždenkite duoną rankšluoščiu ir leiskite pagulėti 10 - 15 min.
Tuo tarpu įkaitinkite krosnį iki 220 C. Šepetėliu patepkite duoną vandeniu ir pabarstykite sezamo sėklomis. Šaukite duoną kepti į krosnį 30 min. jei reikia kepkite ilgiau kol apskrus ir taps auksinės spalvos.
Atvėsinkite duoną.
Skanaus!
No comments:
Post a Comment