26/10/2010

Ispaniškos virtuvės Top 12 ingredientų

Ispanijos virėjas ar virėja nuolat turi šiuos ingredientus savo virtuveje. Jie niekada neužsiguli per ilgai ant lentynos ir jiem nesibaigia galiojimo laikas.Palyginti su lietuvių mėgstamais ingredientais didelio skirtumo nepamatysite. Taciau aiškus požymis ispanų virtuvėje yra - sveiko neriebaus maisto ruošimas. Daug yra naudojama alyvuogių aliejaus, kuris yra sveikesnis nei saulėgrąžų. Taippat jie, kaip ir mes beje, mėgsta česnaką. Nemažai naudoja šviežių ar vakuotų pomidorų. O dabar pateiksiu pažadėtuosius "Top 12" ingredientų iš tipiškos ispaniškos virtuvės.

1) Alyvuogių aliejus. Mažiausiai 1 litras šio nuostabaus aliejaus būna kiekvienoje ispano virtuvėje. Jis dažnai naudojamas, kepimui, salotoms ir panašiai.

2) Šviežias cesnakas. 2 - 3 galvutės česnakiuko. Jie buna padėti vėsioje sausoje vietoje. Panagrinėję šio regiono receptus rasite nemažai receptų su česnakais. Įvairūs padažai, pagrindiniai patiekalai ir sriubos neretai neapsieina be šios šakninės daržovės.

3) Paprika ir pipirai. Čili pipirai kilę iš Amerikos, tačiau jie greitai prigijo Ispanijos virtuvėje. Paprika (Pimenton) naudojama begalėje žuvies ir mėsos patiekalų. Taippat labai populiarūs skrudintos paprikos su mėsos ar vegetarišku užpildu viduje. Ispanijoje paprika galima rasti bene visuose prekybos centruose ir turguose.Jos rūšių būna taippat labai įvairių, nuo saldžios iki labai aštrios.

4) Kiaušiniai. Dėkliukas kiaušinių kaip taisyklė guli kiekvienoje virtuvėje (12 vnt. ir daugiau).Tipiškas bulvių omletas arba tortilla de patata. Daugumoje tipiškų regiono desertų taippat nemažai kiaušinių.

5) Bulvės. Kaip ir lietuvaicių mėgstamas ingredientas daugumoje kasdienių patiekalų.

6) Pomidorai ir pomidorų padažas. Kaip ir dauguma Viduržemio jūros šalių Ispanijoje gausiai naudojama ši daržovė ir visi jos gaminiai. Vakuoti, marinuoti, kepinti ir aišku švieži pomidorai nuo mažens yra kiekvieno Ispano raciono dalis.

7) Ispaniškas vynas. Butelis raudono ir butelis baltojo vyno. Pats regionas turi gilias vyndarystės ir vartojimo tradicijas.

8) Pertažolė. Mums gerai jau pažystamas prieskonis. Petražolė taip plačiai naudojama Ispanijoje, kad net pirkdami mėsos pas mėsininką dažnai nemokamai gausite ir džiovintų petražolių maišelį dovanų.

9) Svogūnai. 3 - 4 dideli svogūnai. Dažniausiai geltoni. Dažnai naudojami garsiesiems ispaniškiems omletams, salotoms ir pagrindiniams patiekalams.

10) Rozmarinai, čiobrelis ir raudonėlis. Visi arba po vieną jie dažnai naudojami pagardinti patiekalam. Jų galima rasti šviežių arba džiovintų.

11) Prancuziškas batonas ir duona. Ši nuostabi duona dažnai patiekiama su ispaniškais tapas ir merienda arba tiesiog su kita užkanda. Dažnai nuperkama keletas prancuzišku batonu ir jie laikomi šaldiklyje. Kai reikia atitirpdoma ir naudojama patiekalam arba jų pagardinimui.

12) Pienas. Taip taip. Ir ten karves valgo žalia žole ir sako: Muuuu! Dauguma ispaniškų sriubų ir desertų neapsieina be pieno. Taippat naudojama balintoje kavoje arba karštame šokolade.

Taigi, kaip matote ne taip ir daug jau skiriasi ta saulėtosios Ispanijos virtuvė nuo mūsų, lietuviškos.

No comments:

Post a Comment